"Нова Зора" - брой 33 - 16 август 2005 г.

В Европа - с обица от кал
Ако метеоролозите бяха предсказали изобилните валежи през тази година, язовирите щяха да бъдат източени своевременно, а не аварийно. И бедстващите общини, селища и жители със сигурност щяха да са по-малко.
Ако бяха почистени коритата на реките, ако се поддържаха дигите край тях, разливи може би нямаше да има.
Ако хората от застрашените райони бяха предупредени навреме за изпускането на язовирите, сигурно щяха да опазят поне животните си. И нямаше да се борят сами и за живота на близките си хора.
Автор: "Зора">> Пълния текст...
Анатомия на фашизма
През последните десетилетия терминът „фашизъм” на практика бе лишен от истинското си съдържание. Левицата често го използва като квалификация за всеки десен политик, чиито изяви я дразнят. Мнозина отдясно също се изкушиха да определят политическите си опоненти по този начин, наричайки ги „еко-фашисти” или „феминацисти”.
Учените, естествено, избягват подобни крайности, но дори и в техните среди се водят яростни спорове как да се характеризира и анализира фашисткия феномен.
85 години след появата на фашизма и 60 години след неговия разгром на тази тема продължават да излизат тонове книги. Авторите нерядко се различават във възгледите си за същността, обхвата и причините, породили това явление. Различията понякога са съвсем крайни.
Автор: Чери БЪРМЪН>> Пълния текст...
Малцинствен труженик се тръшка от радост
че България е болна от расизъм, ксенофобия и антисемитизъм
Ехааа! Обществото ни е болно от расизъм, ксенофобия и антисемитизъм! - тръшка се от радост труженикът на малцинствените привилегии Емчо Коен. И не само се тръшка, ами и данни привежда - по неговите сметки 27% от българите не щат да живеят в една страна с роми, 18% - с турци, 16% - с евреи. И не стига това, ликува мистър Коен, ами същите тия български процентчета май кътат в мръсните си душици и мерака да спретнат на ромите, турците и евреите и някое хубаво холокостче.
Какъв е тоя расизъм, когато българите също са от бялата раса като циганите, турците и евреите, тръшкащият се от радост Емчо Коен не обяснява. Каква е тая ксенофобия (омраза към чужденците), когато българските цигани, турци и евреи живеят в нашите земи от 600-700 години, ликуващият Емчо пак не обяснява.
Автор: Георги АСЕНОВ>> Пълния текст...
Природни бедствия и политици
В дни на беди и бедствия най-добре се вижда кой колко струва. В дни на беди и бедствия, тези, които са призвани да водят държавата, задължително трябва да са в първите редици и активно да участват в предотвратяването на най-страшното - гибелта на хора. Водната стихия, която помете България, вече взе и човешки жертви. И къде са нашите по-първи хора, би попитал Иванчо Йотата. Пък и не само той.
О, те не са там, където трябва да бъдат - при страдащите, при нещастниците без покрив, при треперещите от ужас деца и старци. Те са в своите кабинети и подобно на паяци плетат коалиционни политически мрежи, пак готови да ловят като мухи нещастни електоралци.
Автор: Венцеслав НАЧЕВ>> Пълния текст...
Озонова дупка и в управлението
Колкото и да го увъртат някои глобалисти, промените в климата на Земята са факт. 5 до 10% от озоновия слой се изчезнали благодарение на увеличената употреба на химически продукти, които “изяждат” молекулите на озона (О3). 5-10% от ледовете на полярните шапки също вече са разтопени.
Ако човечеството продължи и през 21 век в същия дух, учените предвиждат вероятността топлото течение Голфщром да промени пътя си и англичаните да заживеят при температурите на русите в Санкт Петербург. А ексвъншният министър Соломон Паси при поредното си пътуване на чужда сметка до о. Ливингстън да завари българската антарктическа станция на гол остров без сняг и лед. Разбира се, ако не е на топло зад решетките.
Може би, предусещайки тази опасност, англичаните започват да си купуват и по една “резервна” къща в топла България.
Автор: Румен ВОДЕНИЧАРОВ>> Пълния текст...
Пак ще изтупват брашнения чувал
Още един начин за изтупване на брашнения чувал, наречен български народ, изнамериха властите. От 11 август влезе в сила Закон за регистъра Булстат.
До тази дата 700-те хил. българи, които упражняват свободни професии, както и новосъздаваните еднолични фирми и акционерни дружестваq не бяха длъжни да се регистрират по Булстат. Отсега нататък гражданите ще трябва да го правят срещу 15 лв., а фирмите - срещу 25-120 лв. При отказ да се регистриратq първите ще бъдат удостоявани с глоби до 700, а вторите - до 1000 лв. Ако и това не помогне, идват нови глоби - от 50 до 3000 лв.
Автор: Борис АСЕНОВ>> Пълния текст...
Пороят отминава - пясъкът остава
 • Скъпете ни времето!
 • Като затекоха едни преговори за съставяне на правителство, та цели два месеца. През това време три потопа завлякоха страната, унищожиха покъщнината и надеждите на хиляди хора, а политиците - преговарят ли, прего-варят!
  Като ги слушаш, излиза, че трябвало да се поеме политическа отговорност за управлението на България, за европейското й бъдеще, и за разни други добрини. А хората, зрители в театрото упорито си мислят, че става дума за делба на кокала.
  Автор: Трендафил ВЕЛИЧКОВ>> Пълния текст...
  За циганите в Европа и ромите у нас
  В отговор на питане номер 214 за “признаване на житанския народ за етническо малцинство” Комитетът на министрите на Съвета на Европа отхвърли това искане на заседанието от април 1984 г. Подчертава се, че във всички държави-членки се прилага чл. 1 от Европейската конвенция за правата на човека. Той гарантира дефинираните в нея права и свободи на всеки индивид, без разлика на раса, цвят, религия, политически и всякакви други убеждения, национален и социален произход, както и във всяка друга ситуация.
  През юли 1991 г. в Женева е проведено заседание на експерти на ОССЕ. По предложение на Холандия и САЩ на него са засегнати проблеми за положението на ромите само в страните от Източна Европа. Ситуацията в Западна Европа не е обсъждана, тъй като циганското население там отдавна е ликвидирано.
  Автор: Милко БОЯДЖИЕВ>> Пълния текст...
  Германия: Реваншът на Изтока
  Ако във Франция левият популизъм е добре познато явление и често поставя в затруднение левия център, или пък е ставал причина той да изгуби властта по места на избори, отвъд Рейн подобна тенденция бе непозната доскоро. Но ето, че Партията на демократичния социализъм (ПДС), наследница на ГЕСП (комунистическата партия на ГДР), е на път да завърши смяната на своето оперение и да се отърве от образа на партия, обединяваща социалистическите пенсионери и носталгиците по Берлинската стена.
  ПДС олицетворява “другата левица”, тази от началото на 21 век, която критикува осведомено и категорично отказва да се примири с догмите на заобикалящия я капитализъм.
  Автор: Людмил НЕДЯЛКОВ>> Пълния текст...
  Законът е един
  Както беше обещал, министърът на външните работи в оставка Соломон Паси се оплака миналия четвъртък в открито писмо до първите хора в държавата от своеволията на военната прокуратура и намесата й в политическия живот.
  Поради що славният наш атлантик номер 1 и потомък на тракийския войвода Каратанас (по майчина линия) плаче?! Ами защото явно е загазил и с двата крака. Както казва народът, дим без огън няма.
  Автор: Венцел КРАНЦ>> Пълния текст...
  ДПС контролира и водата
  Много скрити досега поражения на т.нар. демократичен преход излязоха на бял свят покрай потопа, стоварил се върху България. Стана ясно например, че две трети от щетите са причинени от съсипана инфраструктура, от кметско безхаберие и от характерното безгрижие на администрацията като цяло, за съжаление. Но се оказва, че май става въпрос и за нещо друго, много по-страшно. “Водата не е просто нужна за живота. Тя е самият живот" - написа великият Антоан дьо Сент Екзюпери.
  И ето, оказа се, че цялата система на областните служби “Напоителни системи” е част от “обръча от фирми” на Доган. Така твърдят и от ДСБ, и от ОДС...
  Автор: Константин ВРАНОВ>> Пълния текст...
  Новите екоимпериалисти
  Навремето великите сили прилагали към нарочените за колонизация народи т.нар. политика на канонерките. Правителството на някоя азиатска или латиноамериканска държава се опъва ли? Изпращаш мигом една ескадра да подкрепиш “правилните” политици.
  Нещо подобно прави днес прословутата екологична организация. "От името на “Грийнпийс” обявявам война на българската енергийна политика!”
  С тези думи енергийният експерт на екологичната организация Ян Хаверкамп започна кампания срещу втората българска АЕЦ. Като един истински холандец, въпросният господин явно си пада по корабите. Пък и не само той.
  Автор: д-р Теодор БОЕВ>> Пълния текст...
  Колко са родствениците на Симеон в парламента?
  Българската избирателна система ни е лишила от възможността да гласуваме за личности. Вместо тях през последните 15 години утвърждаваме партийни листи. Списъци с имена и егенета. Някои са добре известни дори отпреди промяната на 10 ноември 1989 г. Принадлежността им към определена партия или коалиция за избирателя е своеобразен индикатор за потенциала на тази партия или коалиция. Такива са Анастасия Димитрова-Мозер, Елка Константинова, Георги Пирински, Гиньо Ганев, Николай Камов, Петър Берон, Сергей Станишев... Както и покойните вече Андрей Луканов, Петър Дертлиев, Стефан Савов...
  Автор: Радко ХАНДЖИЕВ>> Пълния текст...
  Истинската България
  с коментар и без коментар
  * Пияница преби полицай, директорка отмъкна техника от училище, граничар простреля военен, откриха труп с примка на шията.
  За 4 години са открити 19 нови полицейски участъка. Не се съобщава колко са закрити. Чудо нечувано стана и в Шумен - обрана пенсионерка повика полицаи, а те не само не я набиха, но хванаха крадеца за броени часове.
  Автор: Борис ГЕОРГИЕВ>> Пълния текст...
  Хайлайфна криеница
  Като чуха, че Голямата вода пак дави простолюдието като мишлета, хайлафните министри Хюсменова, Кабил, Арсенова, Севлиевски и Церовски, всепризнатите творци на неиз точените язовири, скъсаните диги и задръстените речни корита, мигом се скриха в миша дупка. И като почна една хайлайфна игра на криеница - еша си няма.
  Автор: Борис ГЕОРГИЕВ>> Пълния текст...
  По западните стандарти
  * Съвременната българска държава облага с ДДС дори есемесите в помощ на пострадалите от наводненията. Защото така е по западните стандарти.
  * Вашингтон увери Саддам Хюсейн, че ще го освободи, стига само да призове иракчаните да признаят сегашния режим в страната, съобщи адвокатът на подсъдимия.
  * Около 40 хил. проститутки се готвят усилено за Световното първенство по футбол в Германия догодина. Спортистките от родните ромски гета също провеждат напрегнати тренировки.
  Автор: Борис ГЕОРГИЕВ>> Пълния текст...