"Нова Зора" - брой 16 - 24 април 2007 г.

И на избори, както на война
„Никъде не се лъже толкова, както на избори и на война” - гласи западноевропейска поговорка. Въпреки това, ако някой западняк се опита да разбере поведението на българския „политически елит” в навечерието на изборите за евродепутати, ще получи световъртеж.
Така наречените политически сили на прехода плагиатстват най-безсрамно политическата демагогия на старите буржоазни партии, станала източник на вдъхновение за много анекдоти. Така например някогашните политически агитатори обещавали на селяните да им построят мост и да им прокарат река. А когато последните се оплакали, че децата им измират от болести, обещали щедро: „И деца ще ви направим!”...
Автор: "Зора">> Пълния текст...
Супер Бойко тръгна на лов за турски гласове
Една от големите надувки в политическия балон, наречен ГЕРБ, и лично на Бойко Борисов бе псевдонационалистическата риторика. Не малко българи се кефеха на репликите на “Супер Бойко” по адрес на ДПС и персонално към Доган.
Е, балонът се спука. Столичният кмет направи величайша глурост и тръгна да лови турски гласове. “Вие сте едни от нас”, заяви той на Сезгин Мюмюн, който учреди по-миналата неделя нова турска партия “Справедливост - България”.
Автор: "Зора">> Пълния текст...
Идва време, когато за всичко се плаща
- С подписването на редица предпазни клаузи от 1 януари 2007 г. Република България бе приета за член на ЕС. Каква според Вас трябва да бъде ролята на изпълнителната власт в лицето на тройната коалиция за постигане на значими икономически и социално-политически резултати, които трябва да се почувстват от гражданите в страната ни?

- Много роли се изиграха докато България стане член на ЕС, пък и на НАТО. Соломон Паси дори плака в Брюксел пред телевизионните камери, макар че сълзите бяха крокодилски.
Мисля, че в много от случаите родните политици преиграха, състезавайки се кой по-силно да се наведе пред поредния измислен европейски авторитет. За щастие на широката публика карнавалът завърши и дойде ред на конкретните действия.
В този смисъл ролята и отговорността на правителството придобиват изключителна тежест в битността ни на член на ЕС.
Вследствие на изсипалия се нечистоплътен порой от обещания за безметежно бъдеще на обетованата територия, наречена ЕС, обществените очаквания започват все повече да притискат правителството за бързи и осезаеми резултати, и то най-вече в социално-икономическата област.
Енчо ЕНЕВ пред "Нова Зора">> Пълния текст...
Ликвидаторският план за България и народа ни
Здравейте редакция на най-българския вестник в България. Отдавна се каня да напиша това писмо и в него да изложа факти от най-новата ни история след 1989 г., упорито укривани истини от днешния политически елит и представляваните от него партии. Но не е трудно да си обясним защо това се крие. Поводът да напиша това писмо е все още обвития в тайнственост план за преминаването на България от централно-планова (социалистическа) към пазарна (капиталистическа) икономика, известен и като план “Ран-Ът”.
Но вече не мога да мълча. И трябва да кажа на българския народ, чрез страниците на вашия (а това е нашият) вестник, за съдбата, която са му отредили "господарите на света" и техните днешни верни слуги.
Затова се порових в наличната литература, и написах това “изследване”, с "главен герой" програмата “Ран-Ът”.
Автор: Любомир Д. ВАСИЛЕВ>> Пълния текст...
Митовете и лъжите за Жан Виденов и неговото управление
През 1995 г. банките бяха неспасяеми - заяви Жан Виденов като свидетел по делото за фалита на Туристспортбанк. Мнозина финансови спецове са съгласни с него. Но как и защо се стигна дотук?
Периодът 1991-1996 г. бе период на “източване” на активи. По време на т. нар. преход ролята на банковата система в българската икономика беше или подценявана, или преувеличавана. В продължение на години тези институции бяха използвани не само като механизъм за поглъщане на спестяванията на граждани, но и за облагодетелстване на определени политически и икономически фигури и организации. Обирането на индивидуалните спестители беше само върхът на айсберга.
До 1996-1997 г. в българската икономика имаше значителен и неефективно управляван държавен дял. Натрупани бяха много активи, които при съществуващия дълбок конфликт на интереси и възприетия курс към "демократичен капитализъм" се прехвърляха по най-различни начини от баланса на държавата към частното потребление. Банките, според експерти, бяха активни участници в процесите на преразпределение - най-често чрез отпускане на принципно, а и реално, несъбираеми кредити. Тази дейност беше подпомогната и от липсата на ефективен банков надзор.
Автор: Невена ГЮРОВА>> Пълния текст...
Шаблонът винаги успява
 • Драматургията на "цветните революции" и
  "свободните демократични избори"
 • Вероятно мнозина си спомнят студентските бунтове в София в началото на “демократичния преход”. С времето стана ясно, че този начин на практикуване на демокрация, а защо не и на пазарна икономика, има свои специфични и неумолими закони. Според анализатори от “развитите демокрации” шаблонът винаги е един и същ, вариантите са просто незначителни.
  “Оранжевата революция” в Украйна бе дело на американци, планиран бе маркетинг и движение в западна посока на “революцията на кестените”. Стратегиите са добре тренирани и проверени за четири години в четири различни страни. Изборите са фалшифицирани, а неудобните правителства - свалени.
  Автор: "Зора">> Пълния текст...
  Кризата на индустриализма и иновационното пространство
 • Нужно е бъдещо развитие на взаимоотношенията между Република България и Руската федерация в контекста на обществото на знанието
 • Интернет не е само глобална мрежа, но и възможност за интернационални проекти
 • Светът днес е в дълбока криза, която може да бъде наречена цивилизационна криза на индустриализма.
  Тази криза може да се развие по различни начини и никому не е гарантирано, че ще намери алтернативата в едно възходящо развитие (в лицето на изход в пост-индустриален, информационен модел на динамика чрез т. нар. „общество и икономика на знанието”). В рамките на тази криза, която особено силно засегна именно България и Русия, станахме свидетели на дълбоки геополитически, формационни, социални и политически, икономически и културни промени и сривове. В резултат нашите две братски, славянски и православни страни се оказаха на различни геополитически полюси, в различни геоикономически пространства.
  Автор: Доц. д-р Нако СТЕФАНОВ>> Пълния текст...
  Кочо Чистеменски - за свобода чрез смърт!
  Април 1876 г. До този връх в българската национална революция се стига след продължителна, всеотдайна и самоотвержена дейност на много възрожденци, националреволюционери.
  Апостолите на въстанието продължават делото на великия и свят Апостол - Васил Левски, и вдигат народа на борба за свобода чрез смърт. Нали и в Устава на Революционния комитет е записано: “...България да се освободи чрез революция, морална и с оръжие. Без свобода няма живот...”
  Това дело никак не е лесно и могат да го свършат само родолюбиви, храбри и достойни човеци. Иван Хаджийски пише: “...Дребните стопани искаха свобода, искаха въстание, но то по техните схващания трябваше да стане някак си тъй, че да не станат зян селата и добитъка, и да не се пролее много кръв...”. Захари Стоянов точно и справедливо заключава: "Всичките хора не могат да бъдат като Кочо Чистеменски"...
  Автор: Илия СТЕФАНОВ>> Пълния текст...


  Кучешки марш:
  - Леви, десни, псета бесни...
  карикатура: Тодор Цонев