"Нова Зора" - брой 24 - 23 юни 2009 г.

„Антидолар”-ът и „НАТО-то на Изтока”
"Зора"

Нов политически блок хвърля предизвикателство към световното господство на САЩ, пише западната преса, като коментира срещата на лидерите на БРИК. Срещата на върха на ШОС допълнително подчерта намеренията на Москва и Пекин да се противопоставят на Запада. Икономическите издания анализират перспективите на долара като резервна валута.
На 16 юни бе създаден нов политически блок, който е предизвикателство за световното господство на САЩ, твърди британският „Таймс”. В заключителната декларация на първата в историята среща на върха на БРИК – Бразилия, Русия, Индия, Китай, - се съдържа призив към многополюсния ред. На езика на дипломацията това означава несъгласие със статута на САЩ като единствена глобална свръхдържава, пояснява кореспондентът Тони Хелпин. Лидерите на БРИК разработиха план за съгласуване на мерките срещу кризата на следващата среща на върха на Г-20; поискаха разширяване на влиянието на развиващите се пазари в международните финансови институции; задължиха се да си сътрудничат в областта на енергетиката, сигурността на храните, в науката и в образованието.
Декларацията удовлетвори едно от ключовите искания на Кремъл – в нея се казва, че е нужна още по-диверсифицирана международна валутна система.
Едновременно със срещата на върха на БРИК в Екатеринбург се проведе среща на върха на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС), която според „Таймс” допълнително подчертава намеренията на Москва и Пекин да се противопоставят на Запада. Това е ясен сигнал за Обама – не бива да се игнорират руските интереси в този регион.
„Страните от БРИК се стремят към нов световен ред” – продължава темата и немският вестник „Ди Цайт”. Кореспондентите му отбелязват, че главните действащи лица – страните от БРИК, изглеждат така, сякаш в Екатеринбург се провежда най-малкото пресконференция на федералния резерв на САЩ или среща на върха на Г-8. „Сега тук никой не може да мине, освен БРИК” – цитирани са думите на експерт на банката HSBC. В съвместна декларация участниците в срещата на върха настояват за стабилна, предсказуема и диверсифицирана валутна система, като същевременно косвено лишават щатския долар от статуквото му на водеща валута, предполага “Ди Цайт”.
Президентът на Русия Дмитрий Медведев нарече Екатеринбург „епицентър на световната политика”. Наблюдателите наистина признават, че към днешна дата тежестта на четирите държави е ясно доловима – икономиката на страните от БРИК е 15 % от световната икономика, техният дял в общия обем на международната търговия е 13 %, както и почти половината от валутните резерви.
Русия възнамерява да оглави борбата с икономическото господство на САЩ, пише испанският „Ел Паис”. На 16 юни Русия направи поредните стъпки за изработване на алтернатива на американското господство и американската валута в света – стратегията на Москва се очерта с различна интензивност при двете срещи на върха, в Екатеринбург – на ШСО, и на страните от БРИК.
Лидерите на Бразилия, Русия, Индия и Китай претендират за засилване на тяхната роля в международните финансови институции и промяна на начина на избиране на ръководството им, пише кореспондентът Пилар Боне. Освен това те настояват за реформа в ООН, за да получат по-голяма тежест Индия и Бразилия, а също и за създаване на стабилна валутна система.
Москва предлага въвеждане и на други резервни валути освен долара, пише Фабрицио Драгоси в „Кориере де ла сера”. Страните от БРИК искат по-важно място в световната икономика, но още не са единни как да го направят, има различни мнения и за бъдещата роля на американската валута. В комюнике от срещата на върха се поставя искането за „нов световен ред”, където решенията да се вземат при отчитане на интересите на всички участници. В този документ обаче не се споменава нито веднъж за долара, което може да се приеме като знак за разногласие между членовете на БРИК. Кремъл, пише журналистът, иска да използва силата на групата, за да се опита да изтласка долара, в същото време Пекин е обезпокоен, тъй като държи огромно количество долари като резервна валута.
На скорошната среща на БРИК страните възнамеряват да обсъдят работата на „специалните права за заеми”, нещо като резервна валута на МВФ. Днес курсът според тази договореност се определя в зависимост от стойността на валутната кошница, където влизат доларът, еврото, йената и лирата стерлинга, пояснява изданието. Русия настоява за в бъдеще и рублата да участва в разчетите, както и юанът, канадският и австралийският долар и златото, но другите членове на БРИК имат по-предпазлива позиция.
Доларът се колебае на фона на преговорите в Русия, констатира „Форбс”. Изглеждат противоречиви на пръв поглед думите на руския финансов министър Алексей Кудрин, който заяви, че доларът изглежда, ще си остане световна резервна валута, и думите на съветника на президента Медведев Аркадий Дворкович, който отбеляза, че Русия разглежда вариант за превеждане на доларовите резерви в ценни книжа, емитирани от Бразилия, Индия и Китай. Всъщност и двете тези може да са верни, твърди изданието, те отразяват как в средносрочна перспектива значението на долара ще намалява.
По оценките на БНП „Париба”, днес резервите на централните банки в света са около 6 трилиона долара и около 60% се намират в американска валута. В близките години може да се очаква намаляване на тази цифра до 55 %, твърди се в статията на „Форбс”.
Наблюдателите бяха доста изненадани от появата в Екатеринбург на Махмуд Ахмадинеджад. Както пише Фред Уайър в „Крисчън сайънс монитър”, неочакваната поява на Ахмадинеджад на срещата на върха на ШОС развълнува експертите. Те са изненадани, че на фона на безредиците в Иран той е решил да се изкаже на форума, където страната му е само наблюдател. Други отбелязват, че едва ли би намерил по-подходящо място за своите антиимпериалистически изказвания.
„ШОС се превръща в организация на страни, които се усещат като изключени от глобалната система, като жертви на еднополюсния ред, в който доминират САЩ – това са думи на Александър Дугин, председател на Евразийското движение, цитирани от „Крисчън сайънс монитър”. – Днес основите на този еднополюсен свят се тресат заради икономическата криза и упадъка на империализма. Време е да се изгради нов проект за многополюсен свят”, твърди Дугин.
На срещата на върха на ШОС и последвалите срещи между лидерите на страните от БРИК президентът Медведев поиска въвеждане на „наднационална валута”, която да замени долара в световните икономически отношения, Медведев призова да се разшири и сферата на използване на националните валути в търговията между страните от ШОС. Но повечето експерти клонят към становището, че в близка перспектива ШОС няма да стане „НАТО-то на Изтока”. Сега това е по-скоро форум за сдържане на съперничеството между Русия и Китай, и в същото време тези държави искат да бъдат лидери в региона, завършва „Крисчън сайънс монитър”.

Нагоре
Съдържание на броя