"Нова Зора" - брой 45 - 15 декември 2009 г.

Сподели във Facebook
Гасят светлика на знанието
 • Покушението над българското образование и наука
  е грандиозен антикултурен и антинационален акт
 • В началото на 21 век, обявен от световната общественост за век на знанието, на високите технологии и информационните революции, в България правителството на ГЕРБ нанася смъртоносен удар върху образованието и науката, т.е. върху бъдещето на Отечеството ни.
  След като бяха ликвидирани селското стопанство и промишлеността, дойде ред и на сфери, в които се изявява творческият и новаторски дух на българина. Явно е, че новият кабинет се съобразява единствено с политиката на Световната банка, според която за главни приоритети на българското национално развитие са отредени единствено туризмът, ресторантьорството и охраната на границите на ЕС. Само такава перспектива може да обоснове решение, при което наистина не е нужно да се влагат средства във високото образование и науката.
  Характерно е, че т.нар. реформа свива възможността за живот и развитие на онези науки, които се занимават с историята, езика, литературата, миналото и бита на българския народ.
  Автор: "Зора">> Пълния текст...
  Сърбия се дуелира с Косово в съда
  След като оръжията така и не успяха да разсекат заплетения гордиев възел от проблеми, измъчващи балканските страни от столетия, споровете се пренесоха от бойното на съдебното поле. Арбитър стана Международният съд на ООН. Първият съдебен дуел бе предизвикан от Хърватия, която обвинява Сърбия в геноцид по време на войната през 90-те години. По друг случай Македония заведе дело срещу Гърция заради нарушаване на споразумението между тях от 1995 г. А Словения и Хърватия може да поискат от съда да проучи техен стар граничен спор.
  Най-труден за решаване обаче е казусът поставен от Сърбия във връзка с отделянето на Косово през февруари 2008 г.
  Белград успя да убеди преди една година Общото събрание на ООН да поиска намеса от Международния съд. Неговото крайно решение може да има последствия в целия свят. Заседанията на съда на ООН за законността на обявяването на косовската независимост започнаха на 1 декември. Те се наблюдават внимателно от Каталуния до Тибет.
  Автор: Eвгений ЕКОВ>> Пълния текст...
  Дебатът за БАН – празна рамка, без картина
  Естествено, че академичен учен в България няма как да даде отговор на булевардните нападки на Евг. Дайнов. Естествено, че зад просташките определения за учените от БАН се крие дълбоко заровеното – по Фройд, - усещане за непълноценност. Дали ще е вярно, ако предположа, че Дайнов не е смогнал да защити научна титла в държавното учреждение и че е получил манната в недържавния НБУ? Нима един неуспял учен може да се пребори с комплексите си сред толкова много утвърдени колеги? Така че какво му остава на Евг. Дайнов, освен да се опитва да яхне вълната. От „резиденцията” си в с. Миндя дава мнения - за промяната и за 10 ноември, за СДС, за ДПС, за БСП... Ако е казал нещо и за Бойко Борисов, някак съм го пропуснала. Почти по всички актуални теми Евг. Дайнов има наблюдения, които по правило оповестява пред очакващата аудитория. Понеже е много вътре в темата за БАН, проф. Дайнов предсказва, че ще има огромна съпротива среку модернизацията на академичната структура.
  Дуетът на клеветата Дянков-Дайнов си вдигна рейтинга в клюкарската скала с изказвания, които ще се помнят почти колкото онова с танковете на П. Младенов или прословутото „майната му на православието”. Двайсет години след началото на „демократичните промени”, в България здраво е уседнал неприятният простакизъм и кухият псевдонаукизъм на персони, озвучавани ведро и охотно от правилните медии.
  Автор: Илияна ВЕЛЕВА>> Пълния текст...
  И ще започне голямото разсъмване
  „А когато сняг забръска, що ще чиниш ти зимъска?” – пита баба Мравка Щуреца, който друго не знае, освен да го удря на свирня по сборове и седенки. И чат-пат по партийни сборища. И нехайства, че хамбарът му е празен, че трябва да скътва бели парици за черни дни. Такива като него свирят на ухо на силните на деня. А те, капризни, и току натирили свиреца.
  Поучителна приказчица.
  Накрая Щурчо казва, че срам не срам, щял да потропа на вратата на Мравката и да изпроси коматче. Но оная му се сопва: „Аз пък няма да ти дам, гиди дърти мързелан!”
  Както вървят нещата, предстои да видим как ще завърши препирнята между трудолюбието и чалгата.
  Ако перифразираме едно заглавие на Стайнбек („Зимата на нашето недоволство”), то може да изглежда така – снегът на нашето недоволство. Защото снегът ще забръска.
  Автор: Венцеслав НАЧЕВ>> Пълния текст...
  Програмата Ран-Ът
  За тази програма писахме във в. “Нова Зора” преди 13 години.
  Връщаме се към нея заради статията на проф. Иван Ангелов “Защо и как беше подготвена “Програмата Ран - Ът” във в. “Дума”от 17.11 т.г. Той твърди, че “този документ за съжаление не стана основа на българския преход”. Хвърля и обвинения срещу “критиците”: “груби лъжи”, раздаване на “присъди”, без да са чели доклада, “въз основа на чуто недочуто”.
  Намаме намерение да влизаме в спор с професора. При тази му позиция и при думите му, че не се сърди на тези хора, а само ги съжалява, е ясно , че спорът е безполезен.
  Ще дадем 12 цитата от Програмата Ран-Ът не само за да се види, че сме я чели, но и да помолим проф. Ангелов да потвърди участието си при написването им. Двете цифри в края на всеки цитат показват главата и страницата от програмата, откъдето са извадени.
  Автор: "Зора">> Пълния текст...
  Истината за прехода във време на демокрация
  В средата на 1990 г. Програмата Ран-Ът се появи в България в циклостилен вариант. Вероятно тогава я е получил и прочел Андрей Луканов. Вероятно тогава е съчинена и версията, че той е отправил молба до Конгреса на САЩ да изготвят програма за реформиране на политическия и стопанския строй на България. Пиша “вероятно”, защото не разполагам с оригинални документи, с които да удостоверя твърдението си. Но това вероятно се потвърждава от факта, че Програмата пристига преди молбата. При това, по своята основна същност, цел и насоченост, тя се покрива с появилата се по това време програма на Джефри Сакс, шумно рекламирана в Полша от Балцерович и подкрепяна от Джордж Сорос.
  Оригиналното в българската програма са имената на 29-те българи икономисти, които според мен не са участвали в съставянето й, но са оформили материала за състоянието на българската икономика, който при все това не е включен в печатния текст на Програмата. Въпреки това, имената им, за убедителност, присъстват в нея, тъй като за друго едва ли са били нужни на американските й автори.
  Текстът на Програмата Ран-Ът (както пише на корицата й) е преведен и отпечатан в САЩ.
  През октомври 1990 г. в напечатан вид Програмата бе връчена на всеки народен представител, на всеки министър, и широко разпространена в страната.
  Аз се запознах с Програмата и в първия, и във втория й вид. На 10 октомври 1990 г. министър-председателят Андрей Луканов в кратко експозе я представи на народните представители, като обоснова нейната необходимост с тежката и всестранна криза обхванала България.
  Автор: Дора БЕЛЧЕВА>> Пълния текст...
  На 10 декември се навършиха десет години от кончината на
  Димитър Стоянов - човека и ръководителя
  Като офицер от народната милиция (1965-1990 г.) съм служил при няколко министри, но най-дълго при Димитър Стоянов – от 1973 г. до 1988 г. Затова съм и с най-богати и трайни впечатления за него, които добих през моята дългогодишна служба като научен сътрудник и оперативен началник в Дирекция на народната милиция (ДНМ), а по-късно преподавател във Висшия институт на МВР в Симеоново. През 1973 г. бях научен сътрудник в секция „Криминология” на Института по криминалистика и криминология (НИКК) при Дирекция на народната милиция. Институтът беше само на пет години и изпитваше нужда от подготвени научни кадри. Наред с хората, привличани от други институти, и които трудно се намираха, в следващите години ръководството на МВР възприе твърдо линията за спешно научно израстване на сътрудниците, като се обявяваха конкурси за аспирантура у нас и в Съветския съюз. По този път само в нашата секция преминахме петима, от общо шест души научни сътрудници и сега трима са професори, а един е доцент. В края на 1974 г. имаше специално решение на Политбюро на БКП и на Министерския съвет за всестранно укрепване органите на Народната милиция. В основата на неговото приемане, както по-късно научих, е бил министър Димитър Стоянов. В следващите години институтът укрепна кадрово, получи самостоятелна сграда и бе наситен с най-съвременна техника. За пример ще посоча само доставения от Япония, единствен, най-мощен електронен микроскоп, с помощта на който са извършени хиляди криминалистически експертизи и са разкрити множество тежки криминални престъпления. НИКК продължава и до днес своята работа като едно изключително авторитетно експертно и научноизследователско звено в системата на МВР и затова не беше засегнат от непрекъснатите реорганизации след 1989 г. За всичко горепосочено заслугата бе и на министър Димитър Стоянов, който явно обичаше науката и се стремеше тя да бъде използвана за решаването на практическите задачи в превенцията и борбата с престъпността.
  Автор: Полк. о.з. Тодор ПРЕДОВ>> Пълния текст...
  Глобалното затопляне или новата студена война
  Преди 25 години петима българи бяхме тръгнали към подножието на Еверест от изток, от Тумлингтар по един безкраен път през земите на раите. От тежките раници и продължителните изкачвания ни боляха раменете, а от пуканките (по-скоро циганките) и печената соя зъбите ни бяха започнали да се клатят. Успокоявах приятелите си, че като навлезем в Соло Кхумбу ще получат възнаграждение за мъките си по хималайските баири. Имах предвид един селски казан за варене на ракши (оризова ракия), с който една почерняла от дим шерпанка добиваше чудната течност, повдигнала настроението ни предната година. Но когато стигнахме сакралното място в клисурата на река Дуд Кози, от „ракиджийницата” нямаше следа. Грамадна лавина се беше свлякла от склоновете на осемхилядника Чо Ойю върху едно езеро. Изплисканата 6-метрова вълна бързо поела надолу и помела къщи и пътеки в близост до реката барабар с казана за ракши.
  Днес пътят към Еверест е осеян с множество семейни хотелчета. В тясната долина гъмжи от туристи и кервани от носачи. Строи се бързо и безразборно, също като на нашето Черноморие. Глобалното затопляне предизвиква топене на ледниците и в долината на Лхоце се е образувало голямо ново езеро (Имджа лейк). Само Буда или Вишну знаят кога скалната маса ще поддаде на натиска и водата от езерото ще се понесе към селцата на шерпите, причинявайки непоправима екологична и финансова катастрофа за тях.
  От топенето на ледниците на Хималаите и Каракорум зависи бъдещето както на шерпите, така и на още 1,5 милиарда земни жители, населяващи долините на великите реки Инд, Ганг, Брамапутра, Меконг, Яндзъ и Жълтата река. Намалее ли постоянният приток на вода от ледниците, за гъсто населените Китай и Индия ще се занижат гладни години. Стопят ли се полярните ледове пък, ще се вдигне нивото на световния океан и някои островни държавици като Малдивите и Тувалу ще започнат да потъват. Много вероятно е топлият Гълфстрийм да секне и англичаните да започнат да ходят на футболни мачове с ушанки.
  Автор: Румен ВОДЕНИЧАРОВ>> Пълния текст...
  Шоуто на глобалните спекуланти
  След поредната ежегодна среща на членовете на Билдербергския клуб, състояла се през май 2009 г., изработването на системата от институции за глобално управление започна да се развива с ускорено темпо, възпроизвеждайки сюжетите на американските апокалиптични блокбастъри. Веднага след като финансовата върхушка направи, най-накрая, своя избор в полза на затегнатата, поетапно проходяща криза, на бойците на глобалния мениджмънт бяха спуснати указания по провеждането на две основни сюжетни линии от един сценарий: развъртане на мита от опасността от епидемия от свински грип за установяване на контрол над националните системи за здравеопазване (с преобразуването на Световната здравна организация в глобално министерство на здравеопазването) и усилено нагнетяване на опасността от глобално затопляне за установяването на международен контрол над природните ресурси и въвеждането на единен световен „зелен” данък (със създаването на нов орган за наднационално управление – международно министерство на екологията). Една от важните цели на двете операции е насаждането на страх у населението, позволяващо да се обосноват особените пълномощия на международните организации, за което, в частност, заяви председателят на съвета на директорите на „Бритиш петролиум” Питър Съдърланo, откровено признавайки, че той иска да използва нагнетяването на страх от глобалното затопляне за повишаването на данъците и контрол върху начина на живот на хората.
  Автор: Олга ЧЕТВЕРИКОВА>> Пълния текст...
  Двойното дъно на истината
  Относно състоянието на Бойка след разстрела на мъжа й – според Лазовски - версиите също се бият едни с други. Константин Цапов видял (два дни по-късно) пред себе си да “посивява, прегърбена, съсипана, с мокри очи” жена (29). Но съчувствието му изчезва, когато месец по-късно, при посещение в апартамента на Вапцарова, среща непознат мъж: “мъжът беше по пижама”. Това е въпросният Спас Висулчев, тогавашният управник от остров Тасос и понастоящем “главен счетоводител на “Здрава храна” – Димитровски район”. Лазовски основателно отхвърля клеветите, че “уж (Бойка – б.м.) блудствала с германци в Беломорието”. В новата си книга критикът опровергава перфектно този нелеп и злонамерен слух.
  Любен Везьов, както и при разпитите в полицията, предпочита да говори неопределено, подкрепяйки всъщност обвиненията срещу неговите роднини – Бойка и Никола Вапцарови (30). Ваня Висулчева – Бръзицова, сестра на Спас Висулчев (31) (в спомените си Бойка нарича Ваня Висулчева “приятелка”, поканила я на гости в Беломорието), оправдава брат си: той не бил фашист, а прогресивен човек, помагал на нелегалните. Ваня Висулчева се запознала с Бойка в края на 1942 г., а след това брат й пожелал да се запознае с нея. Той помогнал на Вапцаровата съпруга да не бъде уволнена от банката. През лятото Бойка гостувала в село Казавити, остров Тасос, където Висулчев е кмет. Ваня Висулчева вметва следното: „До близост стигнаха много по-късно”. Мария Колева (32) подхваща твърдението за мъжа в апартамента на Вапцарови: “в хола видях един мъж по пижама”. Бойка й обяснила, че това е неин братовчед.
  Автор: Проф. Чавдар ДОБРЕВ>> Пълния текст...
  Излезе новият брой на сп. “Антиквариат и колекционерство”
  Преди дни излезе новият брой на сп. “Антиквариат и колекционерство”, под редакцията на д-р Тодор Предов. Както винаги, нивото на текстовете е много високо, също както и полиграфичното изпълнение на броя.
  В този брой участват като автори д-р Димитър Иванов, журналистката Мариана Ангелова, нумизматът проф. Румен Райчев, реставраторът Тодор Тодоров, Николай Николов, журналист и колекционер, фалеристът д-р Веселин Денков, филателистът Христо Николчев, Вълослав Стратев и Росен Кожухаров.
  Автор: "Зора">> Пълния текст...