"Нова Зора" - брой 23 - 8 юни 2010 г.

Сподели във Facebook
Знаци по пътя
"Зора"

В навечерието на 66-годишнината от битката на антифашистите от войнишкия батальон “Христо Ботев” с жандармерията, група членове и симпатизанти на ПП “Нова Зора” посетиха паметните знаци на лобните места на загиналите партизани край с. Батулия. Поместената снимка пред паметника на майор Франк Томпсън, издигнат на мястото, където той е заловен в околностите на селото, е от 15 май т.г.

Както е известно, майор Томпсън е представител на британското Управление за специални операции (SOE) и имал за задача да координира сътрудничеството с българската антифашистка съпротива. Заловен е на 23 май 1944 г. и след импровизиран съд е екзекутиран “в името на НВ Симеон Втори”, на 4 юни, край с. Литаково.
Приел борбата и смъртта ведно със своите български другари антифашисти, в последните години на демокрация и победа, майор Томпсън все по-често бе отделян от тях чрез показна тържественост, военни почести и съюзническа съпричастност, които иначе той несъмнено заслужава. Не се съмняваме обаче, че особената заслуга за това се пада на Военната мисия към посолството на Великобритания в София, чият активност в това отношение събира искрените ни възхищения.
Жалкото състояние, в което се намираха Костницата и паметниците по лобните места на поручик Дичо Петров и неговите другари в местността Марина мъртвина - недалеч от паметника на майор Томпсън, родиха спонтанната идея за тяхното привеждане във вид различен от великото запустение, забрава и бездуховност, които ги обгръщаха. На 29 май голяма група от Софийската организация на ПП “Нова Зора” извърши всичко необходимо в този смисъл. И може би нямаше да пишем за това, ако на връщане, когато групата спря пред паметника на майор Томпсън, с потрес не установи, че бронзовият бюст е похитен в нощта на 28 срещу 29 май и на постамента бе останал само безформена купчина бетон - като най-пълен израз и знак на бездуховността, която като плевел все по-нагло и настоятелно превзема духа и паметта на нашето време; като родилно петно от безхаберието на властта, на която няма кой да извика: “На колене, защото това е престъпление!”
От уважение към паметта на антифашиста Франк Томпсън, редакцията сметна за необходимо да не публикува позорните кадри.

Активисти на ПП "Нова Зора" пред паметника на майор Франк Томпсън, 15 май 2010 г.
Активисти на ПП "Нова Зора" пред паметника на майор Франк Томпсън, 15 май 2010 г.

Нагоре
Съдържание на броя