"Нова Зора" - брой 6 - 8 февруари 2011 г.

Сподели във Facebook
Право на отговор
във връзка с писмото на Христо ЦАЧЕВ
в бр. 5 на в. “Нова Зора” от 1 февруари т.г.
Орлин СТЕФАНОВ

Трябва ли една реплика да прелива от заклинания и приповдигнати декларации с единствената цел да се злепостави цяла институция в непростителна грешка? Заклеймено е гостоприемството на РКИЦ, от което уж произтичали плашещи последствия чак до премахване на... Паметника на Съветската армия. Пропуска се, че върху него по никой начин не е скулптиран любимият за автора на писмото вожд на всички времена и народи.
Читателите вече са проследили изобилието от имена, привлечени от Цачев: Аристотел, Русо, Козма Прутков (което име е колективен псевдоним), кралица Виктория, Стамболов, Де Гол, Пенчо Славейков, Фьодор Сологуб, Фанфан Лалето, Вечната Амбър. Не е ли твърде множко?..
За себе си възприемам нападките като реклама. Все пак, измислена е новичка дума, колкото да бъда „поставен на мястото” ми: разкатател, останал непреклонен дори пред... ругатните на господина.
Но почитаемата редакция на вестника е трябвало да напомни на своя сподвижник становището на президента на Русия Дмитрий Медведев относно гибелната роля на уж толкова „сюблимния”, според моя постоянен слушател, Йосиф Висарионович, за когото в спектакъла си напомних с многобройни съответствия с Остап Сулейман Берта Мария Бендер Бей, и едно от тях е, че редиците завършват със синоними за Господар. Или че според тефтерчето на Илф турският акцент от твърдото „э” на пишещата машина е всъщност „кавказки”. А че и двамата са „велики комбинатори” няма какво да се спори, нали? Тъкмо напомнянето на любезната ми слушателка, че са избити много хора, засяга същността, а кой какво разбира от комбинаторика, е страничен въпрос!

С почитания Орлин СТЕФАНОВ
София, 04.02.2011

Нагоре
Съдържание на броя